Havstulpan

Havstulpan status i Skåne

I Sverige finns Projekt Havsulpanvarningen vilket är observatörer längs Sveriges kuster som mäter statusen på tillväxten av havstulpaner i ett specifikt område. Rapporterna kommer in med hjälp av mätplattor som observatörerna placerar ut. Om tillräckligt många rapporter vid ett specifikt område kommer in så skickas en varning ut till båtägare som har anmälts sig till tjänsten. Klicka på den här länken för att anmäla dig : https://batmiljo.se/tvatta-baten/havstulpaner/anmal-dig-till-havstulpanvarningen/

Havstulpanvarningen skapades för att få båtägare att använda alternativa metoder för påväxt än biocidfärg. När meddelandena skickas ut så är tanken att båtägarna lätt få bort havstulpanerna genom att tvätta båten, ta upp den på land eller åka in i sötare vatten. Det är viktigt att man gör något åt havstulpanerna innan de hinner bygga sitt kalkskal allt för stort, vilket är ungefär 5 mm

Båtmiljö.se har tagit fram en halvtulpankarta för att hjälpa oss båtägare hålla koll på halvstulperna i bland annat skåne. Se länk här : batmiljo.se/tvatta-baten/havstulpaner/havstulpankartanKälla : https://sv.wikipedia.org/wiki/Havstulpaner

 

halvstulpan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *